Ispanaklı pirinç (risrätt med spenat)
Vegetarisk och järnrik!
Ispanaklı pirinç 2 portioner (8pp/portion)
Färsk Spenat, mängden är svår, men en påse eller ett knippe blir bra!
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 stor tomat
1 morot hackad i små tärningar
2 krm torkad röd peppar *
50 ml olivolja
30 g okokt ris
Salt & svartpeppar
Riv spenaten i stora bitar.
Bryn den skivade löken tillsammans med olivolja i en stekpanna.
Tillsätt sedan hackad vitlök.
Se till att den inte bränner för då får den en väldigt dålig smak tillsammans med spenaten.
Tillsätt morot, spenat, tomat, ris, rödpeppar, salt och peppar. Stäng genast med lock och låt koka på låg värme i 20 minuter tills riset är klart.
Det behövs inte tillföras något vatten, spenaten och tomaten ger tillräckligt.
Detta äts helst med en liten skål turkisk yoghurt och bröd!
Smaklig måltid!
* (helst paprikaflingor om ni hittar) Kan skippas för mildare smak.
Biber Dolmasi (fyllda paprikor)

Biber dolmasi 2 portioner (8pp/portion)
4 Röda/Gröna paprikor
5 champinjoner
100g köttfärs (lamm eller ko)
1 dl okokt ris
1 finhackad gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk persilja hackad
1 msk olivolja eller annan olja
kryddor, vitlök, salt, peppar
Blanda lök, färs, ris, tomatpuré, persilja och champinjoner till en smet/deg.
Tillsätt sedan kryddor i form av ex. salt, peppar, paprikakrydda, oregano.
Jag använder köfteharci (krydda för att köra köfte) så köttfärskrydda kanske går bra!
Vitlök tillsätter jag också 1-2 klyftor.
Tvätta paprikorna, skär av toppen men spara den! Den ska vara som kork sedan. Ta bort kärnorna.
Fyll sedan paprikorna, men lämna 1-2 cm, eftersom riset kommer svälla i paprikan!
Blanda 1 msk tomatpuré med 1½ dl vatten i en kastrull. (Paprikorna ska bara stå i vattnet , de ska inte vara täckta med vatten.)
Sätt ned paprikorna stående.
Om det är mkt plats kvar så att de ramlar kan ni sätta en potatis i mellanrummet.
Den kommer ångkokas den med och blir mjuk.
Lägg sedan på locket och slå på värmen.
Låt småputtra till paprikorna är mjuka. Ca. 25 minuter!
Då kommer även köttfärsen och riset vara klart.
Servera gärna med Turkisk yoghurt, vi brukar ha vitlök i! :)
Smaklig måltid!
Grön risrätt (Yeşil pilav)
Det kallas även för Makaronris, då riset kommer klibba sig lite.
Det är ljuvligt gott och annorlunda! Passar bra till fisk bland annat.

Grön risrätt (Yeşil pilav) 4 portioner (5,5pp/port)
2 dl ris
2 dl vatten
1 msk olja
1 msk smör
½ knippe persilja
½ knippe dill
½ knippe färsk mynta
salt & svartpeppar
Tvätta riset, lägg det sedan i hett vatten och vänta i 15 min.
Lägg riset i en kastrull med 2 dl vatten och salt.
Finhacka det gröna.
När vattnet kokar tillsätter du hälften av det finhackade gröna.
Låt småkoka i 20min, tillsätt sedan svartpeppar och resten av det gröna.
Låt stå en stund innan servering!
Smaklig måltid!
Ezogelin Çorbası

Ezogelin Çorbası (28pp/hela soppan)
1½ dl röda linser
1½ dl finkrossad bulgur , dvs ej hela korn
1 finhackad gul lök
2 msk margarin 80%
2 msk tomatpuré
2 tsk röd peppar, ej stark sort (paprika pulver går bra)
½ tsk stark röd peppar
2 tsk mynta
salt efter smak
6-7 glas vatten (beroende på hur krämig du vill den skall vara)
Ta margarin och stek finhackad lök i den till den blir lite mjuk (bränn den inte, det ger en frän smak)
Lägg ned linserna, bulguren, tomatpurén, salt, och tillsätt vatten koka till linserna är mjuka.
Ta kastrullen från plattan, tillsätt den starka röda pepparn och mynta.
Mixa gärna soppan för att få den mer slät! Servera med citron!
Smaklig måltid!
Janssons Frestelse
Janssons Frestelse 4 portioner á 11 pp
900 gram potatis (skalad och skuren i "stänger")
2 morötter (skalad och skivad)
1 gul lök (skalad och skivad i "halvmånar")
1 konserv ansjovis
2 dl vispgrädde
1 dl mellanmjölk
Lägg hälften av potatisen, lök och morötterna i en form
Lägg ansjovisfileérna över.
Tillsätt resten av potatis, lök och morot.
Blanda ansjovisspadet med grädden och mjölken.
Häll detta över innehållet i formen.
Grädda i 225 grader i ca. 40-60 min, beroende på potatisens fasthet!
(Jag har tillsatt morötter i receptet då jag gärna vill ha en stor portion och morot ger 0pp, blir gott och finare färg på gratängen!)
Smaklig måltid!
Ugnspannkaka
Klassisk Ugnspannkaka 4 portioner á 8pp
- 2½ dl vetemjöl
- 6 mellanmjölk
- ½ tsk salt
- 3 ägg
- 2 msk margarin (80%) att smörja plåten med
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och salt i en skål.
Vispa i ungefär hälften av mjölken och vispa tills det blir en slät smet.
Vispa i resten av mjölken tillsammans med äggen.
Smöra en rymlig form (mindre långpanna) och häll i smeten.
Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter.